26 februari 2013

Långpannebröd



Ett lättbakat bröd, bara att trycka ut i långpannan efter första jäsningen.  
Går bra att frysa.

1 bröd/25 bitar

Ingredienser

50 g jäst
5 dl vatten
1-2 msk honung
2 tsk salt
250 g Kesella eller Kvarg
1 msk rapsolja
2 dl grahamsmjöl
11-12 dl vetemjöl

Gör så här

Smula ner jästen i en bunke.
Värm vattnet till fingervarmt 37° och häll det i bunken.
Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt honung, salt, Kesella eller Kvarg, grahamsmjöl samt hälften av vetemjölet.
Arbeta degen med elvispens degkrokar i 5 minuter. Tillsätt under tiden resten vetemjölet.
Arbete degen ytterligare 5 minuter i med elvisp eller 10 minuter för hand.
Låt jäsa 40-50 minuter under bakduk.
Lägg bakplåtspapper i en långpanna.
Stjälp upp degen i långpannan och strö lite grahamsmjöl över.
Platta ut degen så att den täcker hela långpannan.
Skär degen i rutor med mjölad degskrapa eller kniv. Se till att det blir 25 bitar.
Låt jäsa ytterligare 30 min.
Grädda i 225° ugnsvärme ca 25 minuter på nedersta falsen.
Låt brödet svalna på galler utan bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar