13 december 2013

Loves kalljästa lussebullar

Ca 20 bullar

Ingredienser

10-15 g jäst100 g rumsvarmt smör
1 påse saffran
1/5 tsk salt
1 dl honung eller vit sirap (jag tog hälften av varje)
2,5 dl kall mjölk
8 dl vetemjöl + lite mjöl till knådning
1 ägg till pensling
Blötlagda russin (de bränns inte lika lätt om de är blötlagda)

Gör så här

Smula ner jästen i en bunke, tillsätt smöret och rör ihop med degkrok.
Tillsätt resten av ingredienserna. Arbeta till en smidig deg. Den får gärna vara lite kladdig, då blir bullarna inte så torra.
Forma lussekatter som du vill ha dem och lägg på bakpappersklädd plåt.
Täck plåten med plastfolie och ställ i kylen över natten.
Ta fram plåten, ta bort plastfolien, täck med bakduk och låt bullarna jäsa i rumstemperatur 1-2 timmar.
Pensla med uppvispat ägg och dekorera med russin.

Grädda mitt i ugnen i 225 grader cirka 10-13 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar