31 juli 2013

Pizza

Pizzadeg:

2 1/2 dl vatten
1/2 pkt jäst
2 tsk salt
3,5 dl siktat dinkelmjöl
3,5 dl fullkornsmjöl av dinkel
2 krm torkad oregano eller basilika

Tomatsås:

1 förpackning krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 krm malen svartpeppar
salt och malen vitpeppar
1 vitlöksklyfta

Fyllning:

150 g kokt skinka/person
Ev. 2-3 färska champinjoner/person
Riven ost, 12 %

Tomatsås, skinka, ost


Eller:

Tomatsås
Tonfisk
Riven ost 12 %
Tomatsås, tonfisk, ost

Eller:

Tomatsås
Riven ost 12 %

Gör så här:

1. Häll tomatkrosset i en kastrull och koka upp. Krydda med tomatpuré, salt och svartpeppar. Låt sjuda på svag värme i ca 20 minuter. Pressa ner vitlöken och rör om.

Alternativt kan man använda färdig tomatsås. Vi använde ICAs ekologiska i pappersförpackning och lät den rinna av en stund i melittafilter.

2. Blanda samman mjöl och salt. Ljumma vattnet till 37°. Smula i jästen i lite av vattnet och lös jästen. Tillsätt resten av vattnet. Blanda ner mjölet, lite i taget. Arbeta kraftigt och länge, 5 minuter i maskin eller 10 för hand, till en slät och ganska lös deg. Låt jäsa i 30 minuter.

3. Knåda degen lätt. Kavla ut den direkt på papper till 4 små portionspizzor eller två stora pizzor eller en jättestor. Lägg på tomatsåsen, lägg på fyllningen och strö över osten. Grädda i mitten av ugnen i 7-10 minuter i 275°. Pizzan ska börja "bubbla" och få vacker färg. Strö eventuellt över torkad oregano före servering.

Jag gräddade i varmluft på 250° som är maxtemperatur på min ugn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar