Tid: 1 timme och 45 min
50 g jäst5 dl mjölk
0.5 dl olja
1 tsk salt
2 tsk vit sirap eller strösocker
0.5 dl vetekli
0.5 dl vetegroddar
4 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl special
Pensling:
1 st ägg eller vattenGör så här:
Häll oljan och mjölken i en kastrull. Värm till 37 grader (fingervarmt).
Smula jästen i degbunken och tillsätt lite av degspadet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degspadet.
Tillsätt salt, socker, kli och vetegroddar. Rör om.
Smula jästen i degbunken och tillsätt lite av degspadet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degspadet.
Tillsätt salt, socker, kli och vetegroddar. Rör om.
Tillsätt grahamsmjölet och ca 6 dl av vetemjölet och arbeta degen smidig med elvisp degkrokar. Vetemjöl special gör bröden extra
lätta och luftiga eftersom det är extra proteinrikt. Har du bara vanligt
vetemjöl så kan du använda det istället.
Tillsätt resten av vetemjölet och arbeta in allt mjöl med
elvispen. Degen ska släppa bunkens kanter och inte vara kladdig. Detta tar ca 5
minuter.
Strö över lite mjöl
och låt jäsa 30-40 minuter under en bakduk.
Ta upp degen på en mjölat bakbord och knåda den.
Dela degen i två delar. Dela varje del i 10 bitar. Kavla
eller tryck ut varje bit till en rund platt bulle ca 10 cm i diameter eller
rulla och platta till för att göra korvbröd. Lägg på en plåt med
bakplåtspapper. Låt jäsa 30 minuter.
Om du vill: Pensla med vatten eller uppvispat ägg. Om du penslar med ägg får du finare färg på bröden.
Om du vill: Pensla med vatten eller uppvispat ägg. Om du penslar med ägg får du finare färg på bröden.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-12 minuter. I
varmluftsugn 200 grader i ca 12 minuter.
Låt svalna under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar